Article
משבר אמצע החיים
"משבר אמצע החיים" – מהו ? מה הם מאפייניו ? ומדוע הוא נוצר ?
“משבר אמצע החיים”, המוכר גם כמשבר "גיל ה- 40" ו/או "משבר גיל ה-50", הוא תהליך רגשי ונפשי שחווים אנשים בדרך כלל בגילאים 35-50. במהלך תקופה זו, אנשים עשויים לבחון מחדש את חייהם, את ההישגים שלהם, ואת המשמעות שהם מעניקים להחלטות ולבחירות שעשו בעבר.
לא כולם חווים משבר שכזה, אך הוא נפוץ כדי להפוך למונח מוכר בחיינו.
המשבר הזה מאופיין בעיקר, בהרהור ובחינה עצמית, בתחושת אי-שקט או חוסר שביעות רצון מהחיים, לרבות מקום קריירה ועבודה, מערכות יחסים, והשגת מטרות.
יש כאלו שחשים חרדה סביב הזמן שחולף, אנשים מתחילים להיות מודעים לגילם, להזדקנותם, ולכך שיתכן שחצי מחייהם כבר עבר ועדיין לא הגשימו ומימשו את חלומם האמיתי.
הגיל הזה מאופיין בהרבה מקרים על שאלות על הגשמה ומשמעות, ניסיון להבין מה הופך את החיים למשמעותיים עבורי.
רבים בטווח גילאים אלו, בוחרים לבצע שינויים בהתנהגות, באורח החיים ובתזונה, שינוי בקריירה, שינויים במערכות יחסים (המשפחתיים או החבריים), או חיפוש ריגושים חדשים, לא תמיד שגרתיים כמו: יציאה לטרייק בהימאלייה, השתתפות בסדנת ויפאסנה באשראם בהודו, ואם לא לשחות עם כרישים אז אולי לחוות סדנא רוחנית שונה מכל מה שעשו בעבר.
אז מה גורם בעצם למשבר?
אפשר לענות על השאלה הזו מהיבטים שונים :
- מהיבטים ביולוגיים - השינויים הביולוגיים שחלים בגוף האדם, כגון: ירידה ברמות ההורמונים (ירידה בטסטוסטרון אצל גברים או שינויים הורמונליים אצל נשים).
- בהיבטים חברתיים - ציפיות חברתיות לגבי הצלחה, משפחה והגשמה, ע"פ הנורמות והערכים החברתיים עליהם גדלנו.
- אירועים משמעותיים שקורים בחיים – כגון: ילדים עוזבים את הבית, הורים מזדקנים או נפטרים, או שינויים במצב הבריאותי.
- ומהיבטים רוחניים.
גיל 40, מופיע בפרקי אבות כ"גיל בינה". על-פי רש"י: "בן ארבעים לבינה – להבין דבר מתוך דבר ולהורות כהלכה".
אדם שפיתח את מחשבתו כל ימיו, מגיע בגיל זה לשיא יכולתו, להבין את העומק שבכל דבר, וזו העת הראויה להתחיל ולהורות גם לאחרים.
כאשר האדם מגיע לגיל 40, זה השלב שהוא מתחיל "להבין" ולכן נקראית תקופה זו בשם "תקופת הבינה".
וגיל 50 "גיל לעצה". בגיל 50 מגיע האדם לגיל העצה, מאחר והוא צבר שנות לימוד וניסיון, יש מאחוריו שנים רבות של עשייה ברוכה והוא בעל ניסיון חיים. הוא בהכרה שכלית מלאה, כל חושיו מחודדים ומפותחים ולכן הוא יכול לתרום לזולת הרבה עצה חכמה ותושייה.
גם הנומורלוגיה, מכנה את גיל 40 כ- "גיל בינה".
זהו הגיל שמאפיין את הצורך למימוש והגשמה עצמית.
"גיל בינה", זהו השלב שבו האדם, מוצא מה נכון ומדוייק עבורו על מנת להגשים את ייעודו, וכיצד לממש את שליחותו בעולם הזה.
אולם מה קורה אם לא מימש את עצמו וטרם הגשים את ייעודו ?
על פי תורת הנומרולוגיה, קיימת חלוקה של שלבי ההתפתחות בחייו של האדם (בדומה למדרג הצרכים של מסלאו, על פי הגישה הפסיכולוגית).
התקדמות האדם בשלבים/מחזורים השונים, נעשית שלב אחר שלב, בדומה להתקדמות האדם במדרג הצרכים, כל שלב נתמך ומתבסס על הישגי השלב שקדם לו.
לפי מסלאו, קיים לאדם צורך להערכה ולקוגנטיביות – הצורך להיות בעל יכולת לדעת, להבין ולחקור כיצד להגשים את הפוטנציאל האישי והמימוש העצמי, ולזכות בהישגיות, הכרה, הערכה ומעמד, טרם יממש את הצרכים האסתטיים והצרכים למימוש ולהגשמה עצמית.
מכאן, שבמידה והאדם לא מימש או חווה "בינה" ו"עצה" , כפי ששאף, הרי שהוא עלול לחוות משבר אישי, שמאפיין את "משבר אמצע החיים" או כפי שרבים מכירים כמשבר גיל 40 או משבר גיל 50.
ע"פ הנומורלוגיה על האדם לממש את הפוטנציאל הרשום בחייו ואת ייעודו, תוך 36 שנים.
36 שנים מתחילות בגיל יציאה לייעוד או בגיל הבשלות (גיל זה משתנה מאדם לאדם ונע בין גילאי 18-26 , נקבע בהתאם לתאריך הלידה),
ואלו נמשכות עד גיל השיא (נע בין גילאי 54-62).
בתוך 36 השנים הללו, קיימים ארבעה מחזורי חיים: מחזור החיפוש, מחזור המציאה, מחזור היתד ומחזור השיא.
כל מחזור הוא בן 9 שנים, ולאלו יש מטרה שעל האדם למלאה.
מחזור החיפוש – הזמן שבו האדם, מחפש את דרכו בחיים, בזוגיות, בעיסוק ובמקום הפיזי שבחר לגור ולעבוד.
מחזור המציאה – הזמן שבו האדם מוצא את מקומו בחיים, בהיבטים שונים.
סיומו של מחזור המציאה נקרא "גיל בינה", הגיל שבו האדם היה צריך למצוא את זיווגו המתאים, להקים משפחה, לבנות את ביתו, ולמצוא מקום עבודה בטוח ומתאים לשם פרנסתו וייעודו.
גיל בינה משתנה מאדם לאדם, תלוי כאמור בגיל היציאה לייעוד (עשוי לנוע בין גיל 36-45).
מחזור היתד – הזמן שבו האדם "תוקע יתד" ומכה שורשים ע"פ דרכו ולפי מעשיו במחזורי החיפוש והמציאה.
מחזור השיא – הזמן שבו האדם מגיע לשיא, לאחר שמצא את דרכו ו"הכה שורשים", בהיבט האישי, הזוגי והמשפחתי , מצא את האיזון והגשים את הייעוד.
בתום ארבעת מחזורי החיים, האדם ממשיך את המחזוריות שוב למחזור החיפוש, ותת-המודע מוודא ובודק שהוא ממלא אחר כל מצבי הגורל ומממש את הייעוד.
אין פג תוקף לייעוד, ובמידה והאדם לא מימש אותו, האדם ישאר "תקוע" באחד ממחזורי החיים הראשוניים שלו,
והוא עלול להיעצר באמצעות טריגרים ו"רעשים", שיאלצו אותו לבדוק, להתבונן, לשאול שאלות, לחפש ולהביט פנימה כדי לחשב מסלול מחדש.
זו הסיבה שאזור גיל 40 מזוהה גם כ-"משבר גיל ה-40", הגיל שבו רבים נעצרו על מנת לחשב מסלול מחדש. ולכן, מבקשים לעשות שינוי בקריירה/בעיסוק, בזוגיות/במשפחה, במערכות היחסים, ו/או בשיפור הבריאות ואורח החיים.
גיל אמצע החיים / גיל הבינה / גיל 40, כאמור, הוא הגיל שבו האדם בשל ומוכן נפשית ומנטאלית לחיים, לאחר שעבר את שלבי החיפוש והמציאה.
האדם מבין ומקבל את חייו באופן בוגר, ברור ואחראי יותר.
אך, במידה ותת-המודע לא מקבל את מה שהיה צריך לראות/לחוות ע"פ מצבי גורלו, אזי הוא עלול "להיעצר" ולחוות "רעשים" בחייו.
אלו יכולים להגיע מ"קולות פנימיים" נסתרים, האדם חש לא שלם, תחושת החמצה תסכול וחוסר משמעות.
יתכן ויצוצו "רעשים" בזוגיות, ירגיש ריחוק מבן/ת הזוג, או חוסר התאמה והסכמה על דברים מסויימים, "הרעשים" יכולים להתבטא גם בקריירה/מקום העבודה (מרגיש תקיעות במעמד, בשכר, בעניין), האדם יחוש לא מסופק ולא מספיק משמעותי ו/או עלול לחוות בעיות בריאותיות שונות (בגוף או בנפש).
השפעת גיל הבינה או "משבר גיל ה-40" ו"הטריגרים" בעקבותיו, עשויים להשפיע על האדם בטווח של חמש שנים ולעיתים אף יותר, לכיוון גיל 50 (לכן רבים מכנים זאת גם "כמשבר גיל ה-50 ", אך למעשה זהו אותו "משבר" רק שהגיע מאוחר יותר).
משברים אלו, לעיתים קרובות יגרמו לאדם להחליט לעשות שינוי (לצאת ללמוד, לשנות מקום עבודה/עיסוק, לשפר את הזוגיות, לפנות לטיפול משפחתי ו/או לעבוד על מערכות היחסים בבית ועם הילדים (אם זה לא צלח, זה עלול להסתיים בגירושים), לטפל בבעיות הבריאות שצצו (סביב גיל 40-50 מחקרים מראים עלייה בהיקף בעיות נפשיות כמו דיכאון, חרדה, והפרעות אישיות) ועוד.
אז כיצד מומלץ להתמודד עם משבר "אמצע החיים" ?
1. מודעות וקבלה: הבנה שזו תופעה טבעית ושאפשר לצמוח ממנה.
2. תמיכה רגשית: שיחה עם חברים, משפחה, או איש מקצוע כדוגמת פסיכולוג, מאמן, מטפל ריגשי. כאמור לעיתים נדרש טיפול זוגי או משפחתי.
3. הגדרת מטרות חדשות: התמקדות במטרות שמעניקות סיפוק אישי ומשמעות לאדם.
4. שיפור אורח חיים: פעילות גופנית, תזונה בריאה, וטיפוח תחביבים חדשים.
5. יציאה ללימודים, התפתחות אישית, מומלץ להתמקד בתחום/עיסוק שעשוי לעלות בקנה אחד עם הייעוד והשליחות של האדם.
מחקרים הראו, שהבדלי תרבויות ודת, משפיעים על משבר "אמצע החיים", הן במוקד ובתחושות המשבר והן בדרכים שבהן אנשים מתמודדים איתם, כתלות בערכים, בנורמות ובתמיכה החברתית שמציעה כל תרבות.
מוקד המשבר הוא נגזרת של הציפיות, הערכים והנורמות של התרבות שבה האדם חי.
לדוגמא: בתרבויות מערביות שבהן מושם דגש על הישגים אישיים, לרבות הצלחה כלכלית או סטטוס חברתי, המשבר עשוי להתמקד בקריירה ובתחושת חוסר מיצוי, תחושת החמצה על הדברים שטרם הספיק לעשות, האדם עלול לחוש תחושת תקיעות וכישלון אם לא הושגו המטרות הרצויות עבורו.
אולם משבר זה, בדומה לכל משבר שאנו עוברים בחיינו, אם הוא ינוהל ויטופל באופן נכון, הוא עשוי להפוך להזדמנות לצמיחה אישית, ולאפשר לאדם ליצור שינוי חיובי על מנת להיות בעל משמעות עמוקה וחזקה יותר, לעצמו ולסביבתו.
סיגלי ריכלין - אבחון הכוונה ומשמעות

New Paragraph
share this
Related Articles
Related Articles


